Sık sorulan Sorular

Boya yapmak artık çok kolay! Boya ve uygulamaları İle İlgili aklınıza takılan ne varsa çözümü Ersan Boya ürünlerinde.

Genelde geniş yüzeylerde (duvarlarda), rulo ile çalışmak daha hızlı ve kolaydır. Duvarların kesişimlerinde, kapı, pencere vb. ahşapların boyanmasında fırçaya her zaman ihtiyaç vardır. Bir genelleme yapmak gerekirse; su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler içinse çok kısa tüylü rulolar kullanılabilir.

Uygulamanın iyi sonuç vermesinde ön yüzey hazırlığı çok önemlidir. Kolay ve dayanıklı bir boyama için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntıları çıkartılmalı, yüzey zımparalanıp oluşan tozlar silinmelidir. Küçük çatlak ve delikler uygun bir macun ile doldurulmalı ve ardından tüm yüzeye astar uygulaması yapılmalıdır. Astar kuruduktan sonra boya uygulamasına geçilebilir.

Artan boyanın cinsine göre; (kabın içindeki boyanın havayla temasını kesecek şekilde) su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek uzun süre saklanabilir.

Özellikle açık alanlarda yapılan uygulamalarda havanın +5 ºCden yüksek, yağışsız ve rüzgarsız olması gerekmektedir. Kapalı alanlarda ise ortamın durumu, boyanın daha geç veya erken kurumasına neden olabilir.

Boyanın örtücülüğü ve uygulandığı yüzeye yapışma kabiliyeti azalır. Bu da boyanın yapması gereken koruma ve dekoratif işlevinin etkisini azaltır.

Astar, bozuk ve eski yüzeylerle yeni sıva yapılmış yüzeylere mutlaka uygulanmalıdır. Bu uygulama, yüzeyin sağlamlaşmasını ve üzerine gelecek boya filminin daha iyi yapışmasını sağlar. Yüzeydeki kılcal çatlaklar tarafından emilerek koruyuculuğu artırır ve üzerine yapılacak boya miktarını azaltır.

Metal yüzeyler, havada bulunan oksijen ile reaksiyona girerek belirli bir süre sonra yükseltgenme-indirgenme reaksiyonu sonucu korozyona uğrar. Paslanma olarak bilinen bu reaksiyon sonucu, boya filmi zamanla parçalanır. Bu nedenden dolayı metal yüzeylere mutlaka oksijen ile teması kesmek amaçlı, korozyonu engelleyen astarın 2 kat uygulanması gerekir. Daha sonra astarlı yüzeye son kat sentetik boya uygulanmalıdır. Galvaniz, alüminyum ve bakır yüzeylerin boyanma işleminde sentetik boyama sistemi kullanılmaz; kullanıldığı takdirde yapışma sorunları ortaya çıkar.

Su ya da yağ bazlı, leke tutmayan ve yıkanabilen, en önemli özelliği düzgün ve sert bir yüzey oluşturmak olan bir son kat uygulama maddesidir. Genelde çok parlak olmasına rağmen isteğe bağlı olarak mat olanları da vardır

Ne tip boya kullandığınızla çok ilgilidir. Yağ bazlı boylarda her iki tip de kullanılabilir. Sadece sentetik kıllı fırçalar lateks veya akrilik boyalarda kullanılmalıdır. (Lateksteki su veya akrilik boya doğal kıllardaki yağı alır ve böylece doğal kılların kullanımı oldukça zorlaşır.)

Içinde Portland çimentosu barındıran ürünler su sızdırmazlık aracı olarak duvarlarda kullanılabilir. Ancak çok fazla nem sızıntısı, duvarların dışına buhar önleyici blok oluşturulması gibi farklı önlemler alınmasını gerektirebilir.

0 akrilik son katlar renk kaybını önleme ve esneklik açısından en iyi seçimdir. Ancak kusma yapan ahşap yüzeylerde, akrilik son katı uygulamadan önce yağ bazlı bir ön kat uygulanması çok önemlidir. Kusma yapmayacak yüzeylerde tamamen akrilik boyama sistemleri kullanılabilir.

Çoğu lateks veya akrilik boyalar, sıcaklık 10 °C’nin altına düştüğü zamanlarda uygulanmamalıdır. Alkid/yağ bazlı boyalar 5 °C’ye kadar olan sıcaklıklarda uygulanabilir

Çoğu güverte, basınçlanmış kerestelerden yapılır. Yatay yüzeylerde, özellikle çok fazla insan üzerinde yürüdüğü için lekelenmeler çok görülür. Ancak dik duran yüzeylerde ya da çitlerde boyama işlemi neredeyse keyfi olur. Boyamaya başlamadan önce ahşabın su emme kapasitesi, üzerine su püskürtülerek kontrol edilmelidir. Eğer su tanecikler halinde yüzeyde kalıyorsa, boya ahşabın içine işleyemeyecektir. Eğer yüzey yeniyse, 30 gün bekleyip aynı işlem tekrarlanmalıdır. Eğer yüzey yeni değilse, iyice temizlenerek boyaya hazır hale getirilebilir.

Yeni uygulanmış boyayı temizlemek için en az iki hafta (ancak dört hafta çok daha iyi) beklemek gereklidir. Yumuşak bir bez ya da sünger kullanılarak, hazırlanan sabunlu suyla duvarlar silinebilir. Fazla sulu temizleme yapılırsa akan sular duvarda iz bırakabilir.

Bu küçük müdahalelerde en iyi sonuç alınmak isteniyorsa, orijinal boya uygulamasındaki yöntemlerin aynısı kullanılmalıdır. Orijinal boyadan kullanmaya çok dikkat edilmelidir. %25-50 inceltilerek çok ince bir kat uygulanmalıdır. Orijinal boyama zamanındaki aynı nem ve sıcaklık değerlerinde uygulama yapmak çok daha yerinde olur.

Küçük küçük alanlar boyanarak, fırçaya yeni boya alınırken yüzeydeki boyanın kuruması engellenir, bu da iz oluşmasını önler.

İlk olarak, dış cephelerde kullanılan bütün boyalar zaman içinde solma yaparlar. Ancak bu solmanın miktarı renkten renge, boyadan boyaya değişir. Mavi ve yeşil gibi organik renkler, kahverengi ve sarı gibi inorganik renklere nazaran daha çabuk solma eğilimi gösterirler.

Bu çatlamaların en önemli nedeni, gereğinden kalın bir boya tabakası uygulanmasıdır. Yüzeydeki kat daha çabuk kurur ve alt katların kuruması daha uzun zaman alır. Alt katlar kuruyunca büzülür ve bu da üst katta çatlamalara neden olur. Ayrıca boya uygulanan yüzey iyi temizlenmemişse bu da bir neden olabilir.

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇ!

Sorularınız için iletişim sayfamız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.